Cât este de important procesul de echilibrare roți?

Echilibrare roți Brașov

Echilibrare roți Brașov

Echilibrarea roților trebuie să se realizeze după fiecare montaj al anvelopelor pe jante pentru că pot exista mici defecte din procesul de fabricare. Putem vorbi, spre exemplu, despre imperfecțiuni ce apar din cauza neomogenității materialelor componente sau a abaterilor dimensionale. Dezechilibrul roților nu apare doar în cazul anvelopelor noi, ci și în cazul celor folosite. Chiar dacă vehiculul a fost utilizat într-un mod corect, anvelopele se pot uza neuniform și atunci să apară anumite simptome de dezechilibrare.

În ce situații poate să apară dezechilibrul roților?

În afară de situațiile deja menționate, există multe altele în care se impune echilibrarea roților. Dacă are loc o anumită intervenție asupra anvelopei și aceasta este demontată de pe jantă, s-ar putea să apară dezechilibrul roților. La fel și în cazul în care janta este recondiționată sau reparată prin aplicarea de manșoane.

Drumurile noastre reprezintă un alt pericol pentru roțile unei mașini – în urma unui impact cu o groapă sau cu un obstacol, jantele și anvelopele se pot deforma generând un astfel de dezechilibru. Probabil nu îți vine să crezi, dar unele dezechilibre pot să apară chiar și în urma unei simple spălări a vehiculului – noroiul sau nisipul care rămân pe interiorul jantei pot duce la mici dezechilibre ale roților.

De ce este importantă echilibrarea roților?

În momentul în care simți anumite trepidații sau oscilații atunci când conduci, ar trebui să te întrebi dacă nu cumva ar trebui să apelezi la un service roți nonstop Brașov pentru a-ți echilibra roțile. O roată dezechilibrată va crea vibrații în momentul în care vrei să accelerezi mașina – dacă simți vibrația la nivelul volanului, cel mai probabil dezechilibrul este la roțile din față, iar dacă o simți la nivelul scaunului, vorbim despre un dezechilibru la roțile din spate.

Dacă nu mergi la un service pentru a rezolva problema și continui să rulezi cu roțile neechilibrate, riști să deteriorezi și alte elemente ale vehicului, cum ar fi rulmenții roților, amortizoarele (pot suferi o uzură prematură) sau mecanismul de direcție. Eficiența frânelor se reduce și ea semnificativ pentru că la viteze mari, roțile nu mai pot menține contactul cu solul, scade aderența și funcționalitatea frânelor. Prin urmare, un dezechilibru al roților nu este o problemă a cărei rezolvare poate fi amânată pentru că afectează foarte mult siguranța condusului.

Cum se realizează echilibrarea roților?

Procesul de echilibrare a roților este destul de simplu și rapid – mașina de echilibrat rotește roata și detectează orice mică imperfecțiune la nivelul greutății pe roată. Ulterior, se aplică greutățile în locurile în care aparatul de echilibrat a identificat dezechilibre. Mărimea greutăților depinde de nivelul dezechilibrului, însă după adăugarea acestora, roata va ajunge la un echilibru perfect, iar tu vei putea folosi din nou vehicului în condiții maxime de siguranță.

Este important să verifici echilibrarea roților periodic. Unii producători recomandă ca această verificare să aibă loc o dată la 15.000 km sau o dată pe an (dacă mașina nu a fost implicată în niciun incident) sau de fiecare dată când montezi anvelope noi (în această situație este recomandată și o geometrie).

Poți apela la un service roți nonstop Brașov oricând, la orice oră, ori de câte ori ai nevoie de echilibrare roți Brașov. Nu amâna acest moment pentru a nu pune în pericol și alte elemente ale mașinii tale!

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?