Cum recondiționăm o jantă din aliaj?

Roluit jante aliaj

ROLUIT JANTE ALIAJ

Se vorbește din ce în ce mai mult despre recondiționarea jantelor, așa că în acest material, vă vom dezvălui secretele din spatele acestui proces – cum roluim, reparăm, vopsim sau sudăm o jantă din aliaj.

Pentru început, să ne împrietenim puțin cu termenii. Roluirea sau îndreptarea unei jante din aliaj se face atunci când roata mașinii nu este perfect rotundă, acest lucru putând fi vizibil uneori și cu ochiul liber. Repararea unei jante presupune readucerea jantei în forma ei inițială. Vopsirea presupune aplicarea unor straturi de vopsea uretanică, autoacrilică, solidă, metalică, perlată sau mată. Sudarea unei jante presupune umplerea sau mascarea unor imperfecțiuni ale jantei.

Îndreptarea jantelor din aliaj

Pentru a putea duce procesul de roluit jante aliaj la bun sfârșit și cu rezultate bune, trebuie să ne folosim de o mașină de îndreptat jante – setăm mărimea, durata și profunzimea îndreptatului și montăm roata în acest dispozitiv. Roluirea jantelor este un proces ce durează maxim o oră și asta doar pentru că janta din aliaj necesită înainte și o încălzire pentru rezultate cât mai bune. Janta din tablă poate fi îndreptată la rece, în cazul acesteia, procesul fiind de maxim 10 minute.

Repararea jantelor din aliaj

Înainte de îndreptarea sau de roluirea jantelor, trebuie să ne asigurăm că acestea nu au anumite probleme sau defecțiuni ce ar trebui reparate. Putem vorbi în acest caz de mici ciobituri, deteriorări sau fisuri interne. Uneori, aceste probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber, ci sunt detectate după o analiză amănunțită realizată de un specialist. Înainte de a te gândi să înlocuiești janta veche cu una nouă, verifică dacă nu cumva poate fi reparată.

Vopsirea jantelor din aliaj

Vopsirea jantelor ține în mare parte de partea estetică, dar îi conferă și o mică notă de protecție. Există o paletă largă din tipurile de vopseluri din care o poți alege pe cea care crezi că se potrivește cel mai bine mașinii tale. Paleta culorilor este foarte largă, clientul având la alegere un întreg catalog cu culorile posibile și mostre pentru a-și face o idee despre cum ar arăta pe janta lui. În funcție de tipul ales, prețurile diferă – o vopsea mată care rezistă în timp pe o durată de mulți ani va fi mai scumpă decât o vopsea metalică normală. Dacă clientul își dorește ceva să arate foarte bine și să fie rezistent împotriva condițiilor meteo sau de drum, cu siguranță prețul nu va fi unul modic.

Sudarea jantelor din aliaj

Procesul este făcut doar dacă se observă zgârieturi sau fisuri adânci care ar putea să afecteze siguranța condusului. Sudura rezolvă de cele mai multe ori aceste probleme, însă nu întotdeauna. Unele fisuri pot fi ireparabile, în această situație singura soluție fiind înlocuirea jantei cu una nouă.

Recondiționarea unei jante din aliaj presupune mai multe etape și este nevoie de o echipă de profesioniști, fiecare specializat pe un anumit proces. Este important să ai grijă de jantele tale pentru că acestea contribuie la o durată mai mare de viață a anvelopelor și la condiții mai sigure de șofat. În plus, dacă mergi periodic la service pentru a verifica starea jantelor, economisești sume importante de bani pentru că repararea și îndreptarea jantelor este un proces mai ieftin decât înlocuirea jantelor cu unele noi. De ce să cumperi jante noi cu sute sau chiar mii de lei când le poți face să arate ca noi cu câțiva zeci de lei?

Vezi și

Reparație zgârieturi jante

Cum se pot repara zgârieturile unei jante din aluminiu?

Orice șofer poate confirma asta: oricât de atent ai fi, la un moment dat, tot îți vei zgâria jantele. Se poate întâmpla să iei din plin o groapă pe care ai văzut-o prea târziu, să lovești o bordură în timp ce parchezi sau pur și simplu să vezi o zgârieturi despre care nu știi cum sau când a apărut. Important este ce faci mai departe – cumperi un nou set de jante, apelezi la un kit corector sau mergi la un service care se ocupă cu reparații jante aliaj?

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?