Echilibrarea roților – procesul minune care îți poate salva mașina

Cu toții am auzit de această procedură necesară atunci când ducem autoturismul la revizia periodică și nu numai. Echilibrarea roților este extrem de importantă. În momentul în care facem o manevră volanului, mașina trebuie să respecte comenzile pentru a nu fi luați prin surprindere. Articolul acesta îți va veni în ajutor cu informații utile pe baza cărora vei putea decide când, unde și cum vei efectua echilibrarea roților.

Ce se întâmplă dacă nu echilibrăm roțile la timpul lor?

Riscul de deteriorare a unor piese importante apare atunci când roțile nu sunt echilibrate la timp. Din cauza vibrațiilor puternice, buna funcționare a autovehiculului are de suferit. Cu trecerea timpului, se pot strânge în micile orificii impurități ce cu timpul pot contribui la uzura roților. Astfel, vor apărea probleme mult mai grave ce vor fi mai greu de rezolvat dacă nu avem grijă și nu curățăm, inspectăm și controlăm roțile și toate componentele lor. Piesele majore pe care le vom strica dacă nu avem grijă sunt rulmenții roților, amortizoarele, elemente din mecanismul de direcție, dar și elemente minore din circuitul mașinii.

Echilibrarea roților și geometria sunt două lucruri diferite?

Da și nu, pentru că sunt procedee similare, dar în același timp și diferite. Atunci când mergem să facem geometria mașinii, se verifică pe computer dacă sunt anumite probleme specifice, dacă toate roțile sunt drepte și echilibrate. În timpul acestui proces, roțile sunt cuplate la computer și verificate pe cele trei axe: x, y și z. De cealaltă parte, echilibrarea roților se face atunci când schimbăm o roată (spre exemplu, în sezonul rece, când trebuie să montăm anvelopele de iarnă) sau când am făcut o pană și trebuie schimbată roata sau cauciucul. Geometria este un proces mult mai complex decât procesul de echilibrare roți Brașov.

Cauzele cele mai frecvente ale dezechilibrării roților

Simptomele dezechilibrării roților se pot simți mai mult sau mai puțin în vibrațiile din volan sau în vibrațiile din scaunul șoferului. O astfel de dezechilibrare o putem preveni printr-o vizită scurtă la mecanic. Această problemă poate apărea la parcurgerea mai multor kilometri cu o viteză destul de mare. Din cauza aderenței scăzute pe care mașina o are cu solul, roțile se pot dezechilibra ușor și vom avea de suferit pe termen lung dacă nu oprim la un service auto. Alte cauze sunt: efectuarea greșită a unor manevre la anvelope sau frânarea puternică în cazul evitării unui accident sau a unui posibil accident. Manevrele puternice de virare sau frânare duc la o uzură neuniformă a anvelopelor și la un dezechilibru al roților.

Dezechilibrul roților este de cele mai multe ori observat la o viteză de peste 100 km/h. La o viteză mai mică, el poate să treacă neobservat. Tocmai din acest motiv, se recomandă să mai treci din când în când la un service auto pentru a verifica cum stai cu echilibrarea roților. Mașina poate nu îți dă semnale atunci când conduci prin oraș cu o viteză constantă. Însă, în momentul în care pleci în concediu, urci pe autostradă și începi să accelerezi, s-ar putea să îți dai seama că ai o problemă mare cu echilibrarea roților. O astfel de situație îți poate strica întreg concediul pentru că trebuie să cauți o vulcanizare sau un service pentru a face o verificare. În loc să te relaxezi, te vei stresa cu această problemă care putea fi soluționată ușor cu o vizită la service înainte de plecarea în concediu. Fii prevăzător și scapă de problemele cauzate de un dezechilibru al roților!

Vezi și

Reparație zgârieturi jante

Cum se pot repara zgârieturile unei jante din aluminiu?

Orice șofer poate confirma asta: oricât de atent ai fi, la un moment dat, tot îți vei zgâria jantele. Se poate întâmpla să iei din plin o groapă pe care ai văzut-o prea târziu, să lovești o bordură în timp ce parchezi sau pur și simplu să vezi o zgârieturi despre care nu știi cum sau când a apărut. Important este ce faci mai departe – cumperi un nou set de jante, apelezi la un kit corector sau mergi la un service care se ocupă cu reparații jante aliaj?

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?